Vedou pod oceány, přes pouště, obepínají obrovská území. Páteř světové komunikační sítě tvoří vlákna tenká jako vlas, jimiž proudí informace ve formě světla. „V tuto chvíli není v oblasti telekomunikací k dispozici nic, co by umělo rychle přenášet data efektivněji a spolehlivěji než optický kabel zakopaný v zemi,“ říká Jaroslav Šaroch, manažer oddělení správy sítí ve společnosti Quantcom. „Pokud jste instituce, velká firma nebo banka, potřebujete připojení jiných parametrů než někdo, kdo jezdí metrem a pouští si u toho film.“

zdroj: Lupa.cz

Pro rychlý přenos není pro firmy nic spolehlivějšího a bezpečnějšího než optický kabel, říká Šaroch z Quantcomu

Quantcom (dříve Dial Telecom) patří mezi největší tuzemské provozovatele optiky. Provozuje nejen páteřní sítě napříč Českou republikou, ale také rozvíjí vlastní městskou síťovou infrastrukturu, jejímž prostřednictvím nabízí vysokorychlostní internet firemním zákazníkům.

 

Technologie jdou neustále dopředu a přenos dat se neustále zvyšuje kvůli rostoucím potřebám firem i běžných uživatelů. Dá se tedy s dnešními technickými možnostmi budovat ideální datová síť?

Ideální síť – to je pro mě překvapivé slovní spojení. My jsme firma, která už od devadesátých let prochází postupným růstem a akvizicemi. Jde vlastně o velmi kreativní proces. Nákupem jsme většinou získali nějakou část sítě s konkrétní technologií a bylo třeba vše propojit a nechat srůst se zbytkem celku. Tím jsme také nasávali nové podněty pro další rozvoj. Z tohoto hlediska něco jako „ideální síť“ ani postavit nelze, protože než bychom ji postavili, byla by zastaralá. Sítě nejsou statické – nejsou dány nějakým „ideálním“ stavem s konkrétními parametry, ale jde o systém, který průběžně žije s tím, co se od něj očekává. Dám vám příklad: když jsem dokončil vysokou školu, páteřní linky měly kapacitu 64 kilobitů za sekundu. Před deseti lety byl na špičce ten, kdo se dostal k připojení jeden gigabit za sekundu. Dnes máme sítě o kapacitě 400krát vyšší.

 

Quantcom je předním provozovatelem optických sítí v Česku. Dá se laicky popsat, co optické vlákno dovede lépe v porovnání s kovovým kabelem?

Klasické metalické kabely mají svoje pevně dané fyzikální limity, které nelze překročit. Umožní rychlost přenosu ve stovkách megabitů za sekundu, třeba dvě stě či tři sta, ale jen když jde o krátkou, tedy řádově jen stovky metrů dlouhou přípojku. Fyzika vás výš prostě nepustí. U optického vlákna se tak jako u metalického kabelu pro přenos používá elektromagnetické vlnění, ale na naprosto nesrovnatelných frekvencích. Podstata je, že se vláknem pouští světlo v různých barvách a každá z těch barev přenáší jiné informace. Dostáváme se tak na rychlosti, jejichž rekordy se počítají ve stovkách terabitů, tedy stovkách milionů megabitů. Oproti metalickým kabelům jsme navíc schopni dosvítit na mnohem větší vzdálenosti. Na běžném optickém kabelu to jsou desítky kilometrů, třeba přes celou Prahu, než musíte nějakým zařízením signál regenerovat nebo zesílit a poslat zase dál. U metalických kabelů je to při rychlostech ve stovkách megabitů nutné provést už po stovkách metrů. 

 

Optika tedy nemá konkurenci?

Dá se říct, že dnes mají optické přenosy naprosto jasný monopol v rychlých komunikačních sítích. Vedou pod oceány, přes pouště, přes obrovská území. Do jednoho kabelu se optických vláken vejdou stovky. Ta kapacita je taková, že ji skoro ani nelze všechnu využít. Navíc je to technologie energeticky méně náročná než v případě metalického vedení.

 

Má optické vlákno i nějaké nevýhody?

Musí se dobře technologicky zvládnout pokládka kabelů a další instalace. V domovních rozvodech bývá někdy levnějším a dostatečným řešením kovový kabel. Do sta metrů po klasickém ethernetovém kabelu přenesete gigabit za sekundu, což normálnímu uživateli, který třeba jen sleduje internetovou televizi, bohatě stačí.

 

Jak Quantcom skládá svoji síť a rozhoduje se, kam povede které připojení? 

My se snažíme co největší část sítě přesunout na optická vlákna. To je dlouhodobá investice. O optiku se nemusíte tolik starat jako o jinou technologii: jakmile je jednou v zemi, tak tam může být dlouhá léta a není třeba na ní nic opravovat. Oproti bezdrátovým technologiím je to velmi stabilní řešení, které je dostatečně rychlé pro všechny služby, které si nyní umíme představit. Jde také o technologii velmi odolnou proti rušení. Naším cílem je, abychom co největší množství služeb poskytovali na naší vlastní síti a z ní byla co největší část optická.

 

Když síť projektujete, jak daleko dopředu se musíte dívat, abyste takříkajíc šli s dobou? 

Zpravidla řešíme tři roky dopředu, to je pro nás rozumný čas. Měli jsme i zařízení, která vydržela běžet bez restartu deset let, což je dnes skoro zázrak. Ale dvou- až tříletý horizont je pro naše plánování optimální. Složitost byznysu, v němž se pohybujeme, spočívá mimo jiné v tom, že je třeba zvažovat více hledisek najednou. Když se plánuje výstavba sítě, záleží na tom, kde máte příležitosti stavět. Potřebujete, aby nový úsek navazoval na vaši síť, aby měl ekonomický potenciál. Nebo je šancí nějaká akvizice. Takže síť se vždy skládá z různých částí, a když se plánuje rozvoj, tohle vše se musí zvažovat. Je to rozhodování, které má mnoho rozměrů. 

 

Co je na budování sítě investičně nejnáročnější?

Na síti, kterou nyní stavíme, je velmi investičně náročné pokládání optických kabelů do země. Ale novinkou také je, že covidová krize spustila turbulence na trhu nejrůznějších produktů včetně polovodičů a čipů, takže se velmi prodlužují doby dodání technologií. Když dnes něco objednáme, dá se čekat, že to přijde za půl roku až rok. Musíme proto velmi dobře plánovat, protože potřebujeme vědět, co budeme potřebovat ne za měsíc, ale v mnohem delším horizontu.

 

Máte před sebou v dohledné době nějakou metu, jako bylo datové spojení Praha–Frankfurt za 3,3 milisekundy?

Teď nemáme takovouto jasnou a jednoduchou metu, ale máme před sebou směr, kterým chceme jít. To jest být poskytovatelem služeb pro firmy a rozvíjet se tak, abychom byli vždy schopni poskytnout to, co od nás zákazník očekává: profesionalitu, flexibilitu a síť, která je bezpečná a spolehlivá.

 

Je na obzoru nějaká nová technologie, řešení budoucnosti, které byznys s datovým připojením může významně změnit? 

Nic takového v dohledné době nevidím. V tuto chvíli není v oblasti telekomunikací k dispozici nic, co by umělo rychle přenášet data efektivněji a spolehlivěji než optický kabel zakopaný v zemi. Sebelepší rádiový systém může být odstaven z provozu třeba kvůli blesku. Samozřejmě že jsou části sítě, kde se rádiový signál prosazuje a má své místo. Například mobilní sítě jsou úžasné, protože jsou navržené na to, aby měl uživatel v ruce telefon a mohl dle libosti využívat jeho funkce. Ale pokud jste instituce, velká firma nebo banka, budete chtít připojení jiných parametrů než někdo, kdo jezdí metrem a pouští si u toho film.

 

Jak se v téhle souvislosti díváte na nástup nové technologie přenosu mobilních dat, takzvané 5G?

5G je model silně obchodně tlačený výrobci a provozovateli mobilních sítí. Zjevně je za tím snaha ukousnout si větší kus z koláče na trhu. Nejsem si jistý, jak moc se to podaří. Na jedné straně operátoři 5G slibují, že tyto sítě umožní řízení aut na dálku nebo vzdálené operace, na druhé straně ta technologie přináší celou řadu bezpečnostních a odpovědnostních otázek. Tato nová mobilní technologie jistě přinese další zrychlení komunikace, ale do některých aplikací z bezpečnostních důvodů možná vůbec nebude vpuštěna. Dovedu si představit, že když se po optice propojí dvě nemocnice, aby prováděly operace na dálku, tak si na takový operační sál lehnu. Ale zatím nevěřím, že by to samé umožňoval aktuální stav 5G. 

 

Co bude nástup 5G znamenat pro Quantcom? Neohrožuje to váš byznys?

Neočekávám, že by nás mohla 5G ohrozit. Sítě 5G jsou postavené pro specifický zákaznický segment a provozovatelé těchto sítí budou určitě chtít získat víc zákazníků, než kolik mají nyní. Například z řad domácností nebo malých firem. Ale s tím, co se dnes děje ve světě, bude pokračovat tlak na kvalitu připojení ve firmách. Jsem si jistý, že bude růst segment firem, které budou chtít zaplatit za to, že jejich připojení je superrychlé, spolehlivé a zabezpečené, s pevně stanovenou úrovní služby (SLA). To, co poskytujeme my, je úplně jiná třída služeb, než na jaké cílí 5G. Banka prostě nebude propojovat své pobočky prostřednictvím technologie 5G, to by její IT ředitel nemohl v noci spát.  

 

Tím jsme se dostali k bezpečnosti sítí, což také souvisí se současným geopolitickým napětím…

Bezpečnost je velmi složité a důležité téma, zejména v dnešní situaci. Když třeba vedu tento online rozhovor, mám na uších sluchátka od Marshallu, přede mnou leží telefon od Googlu a připojen jsem přes síť Quantcomu. Pokud by mě chtěl někdo odposlouchávat, stačí, když se nějakou cestou dostane do sluchátek a donutí je něco někam posílat. Nebo může být v telefonu sledovací chipset nebo může jít o úmyslně špatně vytvořenou aplikaci. Najednou žijeme ve světě, kde vrstev, které by bylo třeba zabezpečit, je hrozně moc. Za Marie Terezie přišly do Vídně dopisy ze zahraničí, všechny je rozlepili, přečetli, okopírovali a zase zalepili a doručili. Byla to jediná věc, kterou stačilo hlídat, aby byly informace pod kontrolou. Tak jednoduché to dnes už není. Žijeme zkrátka v komplikovaném světě.

 

Jaký je tedy recept, aby měl uživatel oprávněný pocit bezpečí?

Tak jako neexistuje ideální síť, nelze ani říct, že je někdo stoprocentně zabezpečen. Bezpečnost je trvalý proces, který se dotýká celé firmy. Vždy je třeba průběžně dělat vše, co je rozumné, snažit se minimalizovat rizika. Z pohledu Quantcomu bezpečnost znamená skloubit dohromady strategický management, know-how lidí, firemní procesy a architekturu sítě. Také jde o technologii a služby od spolehlivých dodavatelů a dobrou komunikaci se zákazníky. A to je směr, kterým jako Quantcom jdeme.

1 / 1
Sdílejte článek

Nenechte si ujít novinky z Quantcomu

Přidejte si nás na sociálních sítích a mějte vždy přehled o dění ze světa B2B telekomunikace.

Quantcom Logo

V souladu s ustanovením § 89 odst. 3 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích v platném znění Vás tímto informujeme, že tyto stránky mohou využívat technické a funkční cookies, které umožňují správné fungování našich stránek a jejich pokročilých funkcí, relační cookies napomáhající správnému zobrazování průběhu návštěvy, jež jsou automaticky mazány v okamžiku, kdy stránky opouštíte, a analytické a statistické cookies umožňující shromažďovat anonymizovaná data pro statistické a analytické účely. V rámci shora uvedených úkonů nedochází ke shromažďování ani jinému zpracování dat osobních údajů uživatelů a získané údaje nelze spojit s žádnou konkrétní osobou.